Desember er en måned hvor det dessverre er økning i antall voldtekter. Det drikkes mer alkohol enn ellers i året, og noen blander alkohol og andre preparater, bevisst eller ubevisst. Vurderingsevnen blir nedsatt, noe som gjør at vi ikke tenker og handler fornuftig.

Det finnes mennesker som vil utnytte en slik situasjon, og det kan føre til voldtekt. I løpet av min politikarriere både i Norge og utlandet har jeg sett resultatet av voldtekt og alle de problemer det medfører for ofre og deres familier. Dessverre er det noen som sliter heler livet som en følge av overgrepet.

Politiet gjør hva de kan for å forebygge straffbare handlinger, men de vil dessverre ikke alltid kunne være på rett sted til rett tid. En del av voldtektene skjer i forbindelse med fest, på vei hjem fra byen, eller som en følge at du har blitt med i en bil og ikke kjenner føreren og de andre passasjerene.

Her følger 10 enkle råd som vi har prioritert, og som samstemmer med politiets råd:

 

1 Drikk deg aldri full

Unngå å bli overstadig beruset. Kjenn dine grenser, det er din beste forsikring. Er du sterkt beruset vil du være mer utsatt. Voldtektsmannen vil plukke sine ofre ut fra hvor beruset de er og hvor lite de kan ta vare på seg selv.

 

2 Vis selvsikkerhet og årvåkenhet

Vær våken og følg med på det som foregår rundt deg. Vis at du utstråler selvsikkerhet og at du kan ta vare på deg selv. Det forebygger vold.

 

3 Vær bevisst antrekket du velger

Det er dessverre en realitet at voldtektsmenn ser etter kvinner med minst mulig klesplagg på seg, dette fordi det er lett å rive av. Og har du i tillegg høye hæler og trange skjørt blir du ingen god 100-meterløper! Ha dette i tankene, hvis du vet du skal gå hjem alene etter en bytur.

 

4 Ha med deg alarm

Alarm kan skremme bort overgriperen. Ha denne lett tilgjengelig i lommen. Politiet anbefaler alarm fremfor selvforsvarspray. En spray er likevel effektiv og lett og bruke. Har du sprayen i hånden så er du godt forberedt.

 

5 Lag lyd

Snakk i mobilen hvis du går alene. Det viser seg at jo mer lyd du lager, jo større sjanse er det for at voldtektsmannen gir opp planene om voldtekt.

 

6 Vær på vakt overfor «hjelpere»

Vær på vakt overfor personer som dukker opp og tilbyr seg å følge deg hjem. Vær forsiktig, og tenk deg om før du lar dem følge deg til døren. Det kan være de har en baktanke.

 

7 Velg godt opplyste gater

Unngå stille eller uopplyste gater på så langt det lar seg gjøre. Voldtektsmenn velger seg gjerne slike områder for sin ugjerning. Gå heller en omvei i en opplyst gate fremfor snarveien gjennom mørke områder.

 

8 Gå der du vet det er folk

Om du må gå hjem gjennom folketomme områder, gå sammen med andre. Følger noen etter deg, vis dem gjennom din måte å være på at du er klar over at du vet at de følger etter deg. Gå mot steder hvor det er folk du kan stole på, og snakk med dem. Vær spesielt observant de siste meterne før du er hjemme.

 

9 Rop høyt

Blir du først angrepet, rop høyt for å fange oppmerksomheten til omgivelsene. Slå, skrik, spark og forsøk å komme deg unna, og ikke la overgriperen få anledning til å kontrollere deg.

 

10 Be sjåføren vente

I mange voldtektssaker har kvinnen blitt voldtatt eller forsøkt voldtatt rett ved hjemmet, eller i sin egen oppgang. Tar du taxi hjem, be taxisjåføren vente til du er trygt inne i oppgangen din. Unngå for all del pirattaxi.

 

KatoKato Stokkan
Navigare Security AS

Vi anbefaler alle å ta et kurs hvor du lærer deg å fremstå med selvsikkerhet og forsvare deg mot angrep. Les mer her.